Les reformes a dins coincideixen de ple amb l’Any Puig i Cadafalch
Durant el nou curs hi faran rutes per als alumnes
A principi de la setmana van donar el tret de sortida institucional de la commemoració del 150è aniversari del naixement de l’arquitecte i polític mataroní Josep Puig i Cadafalch.
La celebració dels actes que ha organitzat l’Ajuntament de Mataró coincideix amb la recta final de les obres que continuen a l’interior de la casa Coll i Regàs, la joia del modernisme a la ciutat, obra del reconegut arquitecte que aquest any es vol recordar.
Les portes de l’edifici, propietat de la Fundació Iluro, es van tancar a principi del 2016 amb un projecte ambiciós per restaurar-ne, per primer cop, la façana i, també, millorar l’interior de les instal·lacions. Segons la directora de la Fundació Iluro, Marta Ibarz, la casa no es podrà tornar a obrir al públic fins al segon semestre, ja que s’hi està rehabilitant una claraboia on hi havia filtracions i això no permet fer-ne les rutes a dins. L’immoble, que el 1898 va construir Puig i Cadafalch per encàrrec de l’empresari tèxtil Joaquim Coll i Regàs, és un dels reclams turístics de la ciutat, que va tancar el 2015 amb un rècord de 1.745 visitants.
Un taller familiar
Excepcionalment, s’obrirà a l’abril, dins els actes de l’Any Puig i Cadafalch, per fer-hi un taller d’esgrafiats dirigit per Oriol Garcia, l’estucador que n’ha rehabilitat la façana. L’activitat serà per a un públic familiar.
La directora de la Fundació Iluro destaca els continguts i tallers pedagògics que ja preparen per a les escoles i que presentaran en breu amb l’objectiu de poder mostrar la casa modernista i més espais que s’han habilitat als alumnes que la visitin, de manera molt didàctica.
La reforma de la casa s’ha allargat més del compte ja que durant uns mesos els treballs de la rehabilitació de la façana es van aturar a petició de la Generalitat, que reclamava més documentació sobre el projecte original. Requeria una documentació sobre com era la casa que es continua inventariant, pel fet que n’hi ha molt poca informació. Els cost d’aquesta tasca va pujar a 80.000 euros dels quals, la Generalitat n’assumeix 25.000.
Fins ara els visitants accedien al vestíbul i a la planta baixa de la casa, però amb les reformes es vol aprofitar per fer-hi visitables altres espais fins ara inaccessibles, com les golfes i parts de la primera planta. A les tasques que fan a l’interior, hi han invertit 40.000 euros, dels quals la Generalitat en subvenciona 10.000.
LA XIFRA