“Encara no sabem què fer a la Coll i Regàs”
La Fundació Iluro inaugura la rehabilitació de la façana i programa portes obertes, però Mataró no té usos definits per a la joia de la corona de l’obra de Puig i Cadafalch
La Casa Coll i Regàs, l’imponent casalot de Puig i Cadafalch, ha enllestit les obres de rehabilitació de la seva façana i coberta i la Fundació Iluro, propietària de l’immoble, ho va voler celebrar amb una inauguració. S’entén. A la Casa Coll i Regàs s’hi han abocat esforços i Mataró la vol lluir. És la joia de la corona del patrimoni modernista local i capta, o pot captar, l’atenció dels visitants. Aquest és el propòsit al voltant del qual s’ha de decidir què fer amb aquesta obra d’art. De moment s’han programat tres jornades de portes obertes, de visites, els propers mesos.
La primera, dissabte passat, ja va ser un èxit de públic, segons fonts de la mateixa Fundació. Però a ningú escapa que tant a la Fundació que vetlla pel que és propietat seva, com a la ciutat que necessita situar la casa als circuits turístics on es vol fer atractiva, necessiten poder “explotar” millor la Casa Coll i Regàs. Definir els usos que tindrà és el següent pas, encara per resoldre. El mateix president de la Fundació va demorar la decisió: “encara no sabem què fer-hi, però ho sabrem”.
Pere Carles Subirà va admetre que “ha estat una obra divertida, amb complexitats tècniques, perquè més que una casa és una obra d’art”. El president de la Fundació va posar sobre la taula la necessitat que “el seu gran atractiu serveixi per auto-finançar-la”. Subirà va assegurar que la ciutat ha d’aprofitar “el gran potencial d’alegria que dona una casa com aquesta” i va celebrar poder-la estrenar de nou amb motiu de l’Any Puig i Cadafalch. En termes similars la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén, advocava perquè Mataró “aprofiti un dels seus grans elements patrimonials, que ens ha de situar al mapa”.
Queden obres pendents
A la Casa Coll i Regàs li queden obres pendents, sobretot a la part interior, un cop solucionat l’exterior. La idea de la Fundació és seguir buscant ajudes com les que ha rebut per part de la Generalitat per a aquesta primera fase, d’un cost de 120.000 euros. L’equip d’arquitectes, liderat per Jaume Coll, té les següents passes del projecte esbossades i s’entén que la intenció és, sempre que hi hagi disponibilitat econòmica, prosseguir amb els treballs. Això s’ha de fer en paral·lel a la definició d’usos on altra vegada, amb tota probabilitat, farà falta l’entesa entre Ajuntament, Generalitat i la mateixa Fundació, al llarg del temps.
El pergamí de la primera pedra
Una de les més entusiasmades a l’acte d’inauguració era la senyora Mercè Coll, néta de Joaquim Coll i Regàs, impulsor del casalot. Gràcies a ella es va descobrir una reproducció del pergamí de la primera pedra de la casa, signat a Mataró el 26 de maig de 1897 per Puig i Cadafalch, Joaquim Coll i Regàs la seva dona i els sis fills.